Пред  за случващото се в Москва след атентата говориха посланикът

...
Пред  за случващото се в Москва след атентата говориха посланикът
Коментари Харесай

Българите в Москва пред NOVA: Разказ от първо лице за терористичния атентат

Пред  за протичащото се в Москва след атентата приказваха посланикът ни в Русия и един от българските студенти там. У нас през целия ден вълната от съпричастност към околните на починалите не спря пред съветското посолство в София.

24 часа след стрелбата в Москва ограниченията в града остават затегнати. Специални протоколи за сигурност бяха задействани и на територията на българската задача. Посланикът ни в Москва Атанас Кръстин съобщи пред, че няма данни за потърпевши наши сънародници. Руската страна е поела ангажимент, в случай че има такава информация  - навреме да я съобщи. Много българи обаче са били на километри от офанзивата. Те са разбрали, че нещо се случва още в първите минути. От тогава рекомендациите на управляващите са да се ограничи посещаването на обществени места, както и да се извършват прецизно нарежданията на локалната полиция.

Още нощес са подхванати ограничения, с цел да се отбрани посолството ни в Москва. В първите часове българите са останали на територията му.

„ Видимо ситуацията по линия на сигурността най-малко е спокойна, само че със засилени ограничения от страна на силовите структури. То е напълно естествено. Районът към този огромен мол в Москва продължава да бъде отцепен, с огромно наличие на ФСБ и Росгвардия ”, съобщи Атанас Кръстин дипломат на България в Русия.

След новината, българският студент в Москва Тодор Ценов стартира да ревизира дали няма познати, които да са измежду жертвите или потърпевшите в комплекса " Крокус сити хол ".

„ Започнах да чета локалните Telegram канали за вести. Но за благополучие разбрах, че няма българи. Много бързо бяха задействани структурите на Министерство на вътрешните работи ”, споделя Тодор Ценов, студент в Държавния съветски университет за петрол и газ, Москва.

Руските медицински служби разпространиха цялостен лист на настанените в лечебни заведения. И по формалните канали няма информация за потърпевши българи. „ До момента не е имало българин, който да се е свързал с нас, по отношение на този терористичен акт ”, акцентира дипломат Кръстин.

След стрелбата настава безпорядък, само че по думите на Тодор Ценов, обстановката е овладяна бързо.

„ В съветските медии плъзна доста информация както правдива, по този начин и лъжлива, доколкото разбрах причинителите за хванати ”, акцентира студентът Тодор Ценов.

Мерките за сигурност остават. Без огромни скупчвания и с нараснало внимание. „ Отменят всевъзможни културни мероприятия, които бяха планувани в Москва и региона, в това число музеи, концерти, галерии ”, добавя посланикът ни в Москва.

„ Повечето университети не работят през днешния ден - някои са онлайн, други са със засилена защита ”, споделя Тодор.  

В София десетки се стекоха пред Руското посолство, с цел да изразят съболезнования си към околните на починалите в атентата.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР